Resepi Spageti Bakar

Buku Lama Jangan Di buang

Teks: Aneezah
Gambar: Buku Masakan Kek & Pastri



Jika balik kampung (balik KK), saya mesti mengemas almari buku. Beli buku banyak-banyak tapi tidak tersusun, Bising lah mak kita disuruh mengemas. Ada buku-buku tu saya sedekah dekat anak yatim dan juga letak buku-buku agama di masjid atau surau. 

Ketika kita tengah susun-susun buku, terjumpa buku masakan lama. Kalau tak silap, beli tahun 2004. Memang lama sudah. Tajuk buku masakan ini 'Kek & Pastri dari Filipina'. Resepi dalam buku masakan ini memang mudah untuk di ikuti. Bahan-bahan pun boleh didapati dimana-mana pasaraya. Boleh kata kan saya tidak rugi membeli buku ini. Walaupun buku ini respei dari Filipina tapi secara jujur citarasa orang Malaysia. Maklumlah kita kan orang Asia. Jadi disini, saya nak kongsikan resepi daripada buku ini. Resepi ini mudah dan sangat sesuai untuk anak-anak makan. Surirumah macam saya pun boleh sediakan dengan mudah. Jom kita baca resepi.

Resepi Spageti Bakar

Ramuan untuk sos putih:
1/4 cawan mentega
1/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan susu UHT
1/2 cawan air

Kaedah:
  • Cairkan mentega dan kemudian masukkan tepung. 
  • Tambahkan susu, air dan masak sehingga menjadi krim.
  • Tutup api dan biar sejuk
Ramuan untuk sos daging:
2sb minyak zaitun/sayur
1 bawang bombay
500gm daging cincang/ayam
2sb kicap soya
1 lobak merah cincang
1 tin cendawan
Perasa jika perlu
Garam dan lada sulah ikut citarasa masing-masing

Kaedah;
Goreng bawang dengan 2sb minyak zaitun diikuti daging, kicap soya dan lobak merah.
Tambah hirisan cendawan, perencah, garam dan lada sulah.

Didihkan air bersama 500gm spageti bersama 2sb minyak zaitun sehingga lembut. Letakkan spageti, sos daging, sos putih dan hirisan keju mozarella dalam bekas kaca pyrex atau boleh guna loyang.

Akhir sekali, bakar pada suhu 180*C selama 15-20 minit atau sehingga keju mozarella cair. Jangan bakar lama-lama sebab daging kita sudah masak. Kita cuma bakar sebab nak mozarella itu cair. Sudah masak boleh dihidang.

Selamat mencuba dan menjamu selera!

No comments:

Post a Comment